Search

ENTENENT LA DIVERSITAT DE GÈNERE

EL GÈNERE ÉS UN ESPECTRE


Saps què són els gèneres no binaris i els gèneres fluids?


El concepte de gènere i la forma com l’entenem són cada vegada més rellevants a la nostra societat. Ara, hom és molt més conscient de les diferents identitats de gènere que existeixen i, per tant, s’hi dona més visibilitat. És important entendre que identitat de gènere i el sexe biològic d’un individu no són sinònims, tot i que els usem a la nostra vida quotidiana de forma intercanviable, i que cap dels dos s’ha de confondre amb l’orientació sexual.  


La identitat sexual és el sexe psicològic subconscient que cada persona sent com a propi i que ens defineix com a home, dona, ambdós o cap dels dos. Tenint en compte que el gènere és un concepte sociocultural, tant la identitat sexual com la identitat de gènere es poden expressar de diverses maneres. La identitat de gènere (el que el terme gènere escriu) és la percepció que té un mateix del seu propi gènere. Tot i que tradicionalment només es preveien dos gèneres binaris, el masculí i el femení, ara mateix s’està començant a entendre que el gènere és un espectre que també engloba els gèneres fluids, les persones no binàries o les persones amb gènere neutre. El sexe biològic d’una persona es defineix per les característiques físiques del seu cos. La teva identitat de gènere pot correspondre’s o pot diferir amb el sexe que se’t va assignar en néixer. Ja que socialment, culturalment i històricament només s’entenia la dualitat binària de l’home i la dona com a únics gèneres possibles, hem desenvolupat un sistema social cisnormatiu (cisgènere són aquelles persones que el sexe biològic que se’ls va assignar en néixer coincideix amb la seva identitat sexual). Aquest sistema ha provocat una gran invisibilitat cap a les persones trans (aquelles persones el sexe de les quals que se’ls va assignar en néixer no coincideix amb la seva identitat sexual). Això vol dir que una persona amb penis pot ser una dona i una persona amb vagina pot ser un home. Quan parlis amb una persona que no s’identifica amb els gèneres convencionals, el més important és respectar els pronoms que faci servir i intentar evitar el misgendering. És possible que l’evolució del que entenem com a gènere pugui ser confosa i complicada d’entendre en un primer moment, però es pot aconseguir amb respecte cap a l’altra persona i amb paciència cap a si mateix.


Sabies que hi ha diverses cultures arreu del món, antigues i contemporànies, que preveuen un tercer, quart i fins i tot cinquè gènere com a part fonamental de les seves estructures socials? 


Diverses tribus nadiues americanes, com els Navajo, tenien i segueixen reconeixent un tercer gènere conegut com “els dos esperits”; algunes branques del budisme hindú preveuen un tercer i quart gèneres. A Samoa hi ha els fa'afafine, persones que s’identifiquen com a no binàries o de gènere neutre. A Cèlebes, Indonèsia, es reconeixen tres sexes, quatre gèneres i fins i tot un cinquè metagènere anomenat bissu.[1] [1] https://www.insideindonesia.org/sulawesis-fifth-gender 

Article Original: CARNET JOVE ANDORRA

https://carnetjove.ad/informacions/el-genere-es-un-espectre/?fbclid=IwAR3hnWkpFJcJOetK6u8vw6ZVYGvw7paQMklJ1zJUB3M_Y1svjRR-klxqjIE


Bibliografia:

Deshacer el género, Judith Butler

El género en disputa, Judith Butler

Glossari de termes LGTBQ+: https://ajuntament.barcelona.cat/lgtbi/ca/recursos-i-actualitat/glossari

Toilets, bowties, gender and me: https://www.youtube.com/watch?v=NCLoNwVJA-0

Living as a non-binary in a binary world: https://www.youtube.com/watch?v=7pvLDHFCEWk

7 views0 comments